Over ons

HOW ABOUT THEM APPLES?

De naam De Vergeten Appel is voortgekomen uit de wijze waarop ik mijn appels verzamel. De appels die ik gebruik om cider van te maken zijn afkomstig uit kleine boomgaarden en van particulieren waar deze niet worden geplukt of gebruikt. Het zijn alle oude klassieke Hollandse appelrassen.
Tevens maak ik speciale cider voor locaties die hun eigen bomen hebben. Zo maak ik voor het Gouverneurshuis in Heusden een cider die uitsluitend gemaakt is van de appels uit hun eigen tuin.

Het verhaal hoe ik begonnen ben met het maken van appelcider is eigenlijk in een notendop ‘vanwege een hond’. In 2009 kreeg ik een appelboom van mijn buurman. Hij had deze geplant, maar de honden waren bang voor de boom en durfden de tuin niet meer in. In 2014 hing de boom echt helemaal vol, meer dan ik zou kunnen eten of verwerken in taarten. Tijdens het brouwen van een biertje met een goede vriend opperde ik het idee om iets te doen met de appels…. bier met appels… of cider!!!

Eigenlijk was het bedoeld als een klein experiment, maar door nog een goede vriend erbij te betrekken is het een beetje uit de hand gelopen. Via hem kregen we opeens de mogelijkheid om nog extra appels te plukken in een volkstuin in Hulten…

Waar het experiment bedoeld was om slechts 20 liter te maken, eindigden we met een groep vrienden uit de buurt op de stoep om gezamenlijk de berg appels te vermalen en te persen. Met als resultaat ruim 120 liter verse appelsap. Het sap hebben we met verschillende gistsoorten laten vergisten om te kijken welke het beste smaakresultaat zou geven. Het resultaat beviel zo goed dat ik  besloot om het jaar erop weer cider te maken onder de naam ‘De Vergeten Appel’.

De ciderwereld van Nederland was voor mij toen nog een verborgen wereld. Pas toen ik via Ciderlab gewezen werd op het internationale ciderfestival in Rotterdam, is die deur voor mij opengegaan. In 2016 stond ik dan ook voor het eerst met mijn cider op het festival en daar werd mijn cider erg goed ontvangen.

In 2016 zat ik wel met een dilemma: de productie verbeteren met mijn huidige materiaal. Met een pers van 20 liter en een manuele grinder is het maken van 560 liter hard werken:  je hebt het dan over een behoorlijke hoeveelheid appels die je met de hand moet vermalen en met de hand moet persen.
Met de hulp van mijn familie heb ik een investering gedaan om al het nodige materiaal aan te schaffen om de productie en de cider te verbeteren.

Nu staat er een pers van 130 liter, een elektrische appelvreter, drie rvs-vaten van 500 liter, een botteltoestel en een koelcel. De koelcel doet dienst voor de opslag van de appels, maar ook als vergistingskamer waar een constante temperatuur gegarandeerd is en er zo meer controle is over het vergistingsproces en de uiteindelijke smaak van de cider.

© Jostijn Ligtvoet Fotografie